Tallbarr

Att samla och förvara tallbarr

Att samla tallbarr

Den bästa tiden på året att samla tallbarr på är sensommaren eller tidig höst. Tallar tappar barr en gång om året i slutet av sommaren/början av hösten. Du kan plocka de bruna som redan ligger på marken, men även de som håller på att bli bruna och fortfarande sitter fast vid trädet. Hinner du inte plocka då, då har man en till chans i slutet av vårvintern när alla barr som blåste ner under vinterstormarna kommer fram.

Torka alla barr du plockar i minst några dagar på en tidning eller i en papperspåse. Färska nålar bör torkas mycket längre, tills de blir spröda. I torrt tillstånd kan barren förvaras i flera månader i en papperspåse. Se till att ingen fukt kommer in i samlingen, för då kan mögel spridas som en löpeld och förstöra hela samlingen.

Saker att tänka på:

  • De bästa barr att använda är långa, där “bunten” fortfarande är komplett (så fem små barr om man plockar från cembratall). Du kan använda kortare eller individuella barr också, men det betyder helt enkelt mer arbete senare när du sätter ihop dem till ett föremål.
  • Plocka inte barr som har stora svarta områden på dem (mögel) eller som är täckta med harts.
  • Plocka inte färska barr direkt från trädet. Man kan använda färska barr från grenar som har blåst ner, men se då till till att de torkas ordentligt.

Blötlägg nålarna i kallt vatten i ungefär ett dygn. Nålarna ska inte längre gå sönder när du böjer dem, men om du kan böja dem dubbelt hela vägen har de blivit för blöta. Sen är det bara att torka dem en kort stund på lite hushållspapper eller liknande.

Har du bråttom? Du kan påskynda processen genom att blötlägga i varmt vatten. Detta kommer dock att försvaga nålarna något, så slutprodukten blir inte lika hållbar.

Om du arbetar med ett projekt som du inte kan avsluta på en gång, gör såhär:

– Vill du pausa några dagar kan du spara projektet och barren i kylen i en plastpåse. Ta helst bort synål och sugrör eftersom de blir svagare av fukten.

– Om du vill pausa en längre tid, lägg projektet i en plastpåse i frysen och låt torka eventuella blöta nålar du inte hann använda.

– Se helst till att pausa precis innan du skarvar in ny tråd. Tråden blir svagare när den blir fuktig.

När du är klar, låt alstret torkar helt och då håller den i flera år! Vill du inte ha det längre kan du enkelt slänga det i komposten.

Vill du veta mer? Kolla in när nästa kurser i tallbarr binding sker här!