info@dengronafenixen.se

Dans

Jolanda (ägaren bakom Den Gröna Fenixen) har nästan tjugo års erfarenhet som socialdansare, arrangör och lärare i balfolk, bluesdans och svensk folkdans i sju olika länder och en mängd internationella evenemang. Som lärare är hon specialiserad på kontakt, ‘flow’ och har ett öga för de små detaljer och kroppsmedvetenhet som lyfter en dans från bara bra till härlig. Hon har det som mål i sina kurser att alla kan känna sig trygga att experimentera och delta på sin egen nivå och stil.

Vill du att Jolanda ska undervisa på ditt event, vill du anordna en workshop med henne eller vill du helt enkelt dansa med henne? Hör av dig!

A balfolk workshop på CaDansa 2016. Vad kan din kropp göra?

Att dansa är som en lök…

… Den har lager!
Din egen kropp, din(a) partner(s), dansgolvet, musiken, de andra i rummet, allt kan påverka din dans.

För Jolanda är denna koppling det som sätter det ‘sociala’ i dansen. Hur slår du ihop vad din partners kropp gör, vad musiken ger dig, vad som händer runt omkring dig? Alla dessa frågor och mer är grunden till Jolandas undervisning och dans, innan en ens tar ett enda steg!


Andas!

Underskatta inte kroppens egna rörelser. Andningen kommer naturligt för alla och det gör dansen också. Du kanske bara inte vet det än! De mest kraftiga danserna kan flöda från ett enda andetag. Jolanda dansar själv ofta mjukt och minimalistiskt, men försöker hålla alla sina workshops lättsamma och roliga!

Vilka rörelser har du redan inom dig själv och hur kan du använda dessa och din partners i din dans? Och hur förändrar en enda förändring i till exempel din balans eller hållning ditt sätt att röra sig? Dans behöver inte vara koreograferat för att vara en bra dans.

Med en bred bakgrund inom olika dansstilar och olika undervisningsstilar försöker Jolanda alltid att knyta an till människorna framför sig och rita fram sina egna stilar istället för att försöka passa in dem i en regim av förplanerade steg. En frihet som kan vara skrämmande i början, men befriande!


Flow…

Att inom social dans bara en kan leda, killen, och en kan följa, tjejen, är föråldrad och överskattat. Inom social dans finns det ett konstant flöde av kommunikation som inte har något att göra med ens kön eller ens alltid med rollen inom paret.

Alla i dansen ska känna sig trygga och respekterade och ha möjlighet att påverka dansens riktning. Både i sina workshops och på dansgolvet försöker Jolanda främja en öppen kommunikation i dansen.


Med Djur!

Att vara professionell dansare la grunden till samarbetet med Ulvens Djurliv. Träning med djur och social dans har mer överlappning än man vid första anblicken misstänker.

Har du ränkt på du att hundar ser på oss nästan som en danspartner? Visste du hur mycket uppmärksamhet de ger åt vårat kroppsspråk när vi försöker kommunicera med våra hundar? Och inte bara hundar, även sina höns och ens häst skulle man kunna se på som en danspartner!

Vill du lära dig mer om Den Gröna Fenixens aktivitet med djur och dans, titta här!


Code of Conduct

För att se till att alla på dansgolvet kan känna sig trygga har det utvecklats en code of conduct både för balfolk och svensk folkdans. Att alla kan känna sig trygga och ha kul på dansgolvet är viktigt! Det är därför vi stödjer detta internationella projekt för att göra (balfolk) dansgolv till ett mer inkluderande utrymme. Mer information på webbplatsen för skaparen av denna affisch: Maartje de Goede

Den svenska varianten finns här.


Alla bilder på sidan är tagen av Ronald Rietman, förutom ‘Andas’ av Christine Alsemgeest och ‘Flow’ av Eric Thézé