Aktiviteter på Medeltidsveckan


Många typer av hantverk vi moderna människor sysslar med är baserade på urgamla hantverk. Dessutom är många av de urgamla hantverkstyper också väldigt hållbara, även om de kanske är mer tidskrävande. Men det är väl också lite deras charm?

Så varför inte ibland gå tillbaka till ursprunget och titta på hur man såg på olika hantverk under medeltiden? Det är det Den Gröna Fenixen gör under Medeltidsveckan!

I år blir det två olika aktiviteter på Medeltidsveckan, som alltid hos Kapitelhusgården. Hoppas vi ses där!

Hyllning till Brännässlor

Föreläsning – söndag 4 augusti 12:30-14:00


En växt som de flesta avskyr numera, men som under medeltiden blev odlat av många: brännässla. En mångsidig växt som går att använda båda till en mängd olika maträtter, som medicinal växt och har olika sätt att använda i vardagen.

Du kommer att höra varför brännässlan borde vara allas favoritväxt och varför den var så omtyckt under medeltiden. Det kommer finnas praktiska exempel och förebilder som gör denna föreläsningen till mer än bara en föredrag: det blir en välförtjänt Historisk Hyllning till Brännässlor!

Brännässlan:
Du sticker så det kliar
Men du är ju som vi är
Och vi ser dig för vad du ger
Allt som mit medeltida hjärta begär!

Miniature of a viperina, or purple deadnettle plant; miniature of a urtica, or stinging nettle plant. Image taken from f. 104 of Tractatus de herbis (Herbal); De Simplici Medicina (index Secreta Salernitana); Circa instans; Antidotarium Nicolai. Written in Latin.
Medeltida avbildning av brännäslan i Tractatus de herbis (Herbal); De Simplici Medicina (index Secreta Salernitana); Circa instans; Antidotarium Nicolai.

ANMÄLAN ÖPPNAS INOM KORT

Växtfärgning

Kurs – tisdag 6 och torsdag 8 augusti 12:00-15:00

Även dem mest fattiga under medeltiden hade tillgång till en del olika växtfärger ute i naturen! Och vid hovet kunde man åskåda alla regnbågens färger. Medeltiden var helt enkelt mycket mer spranklande och färgglad än man kan tro.

Lär dig grunderna i växtfärgning av olika typer av textilier. Hur man kan tänka, experimentera och få olika resultat beroende på omständigheterna. För dig som aldrig har växtfärgat innan, eller om du aldrig lyckas få fram den färgen du egentligen ville ha. Du får en bred bas med Sveriges historia som utgångspunkt för att fortsätta hemma.

Material ingår i priset och du får hem olika recept och början på en färgprovsamling. Det är möjligt att köpa till mer material på plats.

ANMÄLAN ÖPPNAS INOM KORT

Och om du inte hinner till Medeltidsveckan och bor i Västerbotten, se till att kolla på Vandring och Växtfärgning istället!