Att binda tallbarr


Vänta, kan man använda tallbarr till att slöjda? Ja, det kan man! Genom att binda tallbarr kan man skapa allt ifrån fina hängen till korgar.


Lär dig hur på en kurs eller köp färdiga alster från oss på en marknad eller genom att skicka ett mail.

Tekniken

Att binda föremål av barr är en gammal tradition bland den amerikanska ursprungsbefolkningen. Man använder en teknik som påminner om den svenska rotslöjden. Tekniken används i stort sätt över hela världen för att binda en rad olika växter. Även om våra svenska tallar inte har tillräckligt långa barr finns det planterade cembra tallar i många trädgårdar och parker med barr som lämpar sig bra till den här typen av slöjd.

Barr från cembra tall kan man använda till att binda bland annat underlägg, smycken och små korgar. Genom att tillsätta pärlor, använda olika färger av tråd, mm kan man skapa fina, användbara men framförallt hållbara alster.

Alster

Den Gröna Fenixen säljer unika alster där det garanterad bara finns en av varje. Är du intresserad av att köpa till exempel en hänge eller en halsband? Kom förbi på en marknad, kurs eller skicka ett mail med dina önskemål.

Gör det själv

Det är en teknik som är lite klurig att komma igång med, men sen är det rätt enkelt att bygga på. Doften av tallbarr som fyller utrymmet gör det som en perfekt syssla för det mörka halvåret. Med barr som man kan plocka från marken tillsammans med gammal tråd och pärlor som man kan hitta på de flesta loppis skapar man små konstverk som har ingen klimatpåverkan alls! Och om man använder trä-pärlor går allt att slänga på komposthögen när du är klar med den.

Den Gröna Fenixen arrangerar regelbunden kurser i att binda föremål av tallbarr, bland annat i samarbete med Studieförbundet Bilda Nord.

Nästa kurstillfällen

24 september Att Binda Tallbarr Nybörjare Bilda Nord, Umeå
Att binda föremål i barr är en gammal tradition. Man använder en teknik som påminner om den svenska rotslöjd och traskorgar. Även om våra svenska tallar inte har tillräckligt långa barr har många också planterat tallar i trädgården med barr som lämpar sig utmärkt till den här typen av slöjd.
Mer info och anmälan hos KOMMER.

1 och 8 oktoberAtt Binda Tallbarr Fortsättning Bilda Nord, Umeå
Möjligheterna med våra svenska tallbarr är kanske inte oändliga, men det finns mycket att upptäcka! Under den här kursen kommer vi titta lite närmare på olika stygn och sätt att skapa mer komplicerade former.
Mer info och anmälan hos KOMMER.

Kvällarna blir alltid uppskattad av deltagare, som Västerbottens Kuriren till exempel skrev i nedenstående artikel.

Artikel i VK 3 februari 2023 om en kurs av Den Gröna Fenixen i att slöjda med tallbarr